Relevanta, un punct esential al designului de ambalaj pentru produse

Relevanta, un punct esential al designului de ambalaj pentru produse

Lansarea unui produs pe piata si mentinerea lui in topul preferintelor consumatorilor vizati nu este un lucru simplu care, lasat la voia intamplarii, se regleaza de la sine. Nu este suficient ca produsul sa fi in concordanta cu nevoile consumatorului si cu obiceiurile acestuia de consum si cumparare. Mai este nevoie de ceva, de elementul vizual care il atrage pe consumator catre produs, care ii determina alegerea si decizia de cumparare. Bineinteles pentru a declansa aceasta actiune, o armata de specialisti in marketing lucreaza pentru a dezvolta elementele care duc la actul de cumparare. Printre aceste elemente, ambalajul joaca un rol esential.

Cum specialitatea noastra sunt ambalajele, ne vom concentra exclusiv pe impactul pe care acest element il are in mixul de promovare si vanzare al unui produs. În articolele anterioare am dezbatut principalele elemente de design si functionalitate pe care ar fi recomandat sa le respect un ambalaj de produs nou, dar odata ce s-a ajuns la o varianta care vinde, munca designerului de ambalaje nu s-a incheiat. Mai mult, abia dupa lansarea primei versiuni incepe munca grea. Acesta, impreuna cu echipa de marketing ar trebui sa anticipeze evolutia comportamentului consumatorului vizat si sa inceapa sa genereze noi concepte de ambalaje pentru acelasi produs care sa raspunda tendintelor de modificare a comportamentului.

Actualizarea ambalajului atat din punct de vedere vizual, cat si din punct de vedere grafic devine o necesitate tot mai presanta in contextul ritmului accelerat de schimbare si evolutie. Un ambalaj care acum poate parea extrordinar, modern, fresh, inovator, in scurt timp se va afla la popul opus si nu va mai reprezenta intr-o maniera eficienta produsul.

Niciun design de ambalaj nu este vesnic. Pana si cele mai mari branduri globale lucreaza in permanenta la imbunatatirea capacitatii de adaptare la conditiile pietei. Primul concept de ambalaj iesit pe piata trebuie analizat, sigur nu este perfect, trebuie sa-i fie identificate hibele si sa fie corectate. Neglijarea acestui aspect poate avea efecte grave asupra intregii afaceri, indiferent de dimensiune.

Share this post