Culoarea in ambalajul de produs, cel mai bun element de convingere al clientului

Culoarea in ambalajul de produs, cel mai bun element de convingere al clientului

Ambalajul produsului este cel mai tangibil element pe care un brand il trimite catre consumatori, bineinteles, inainte ca acestia sa intre in contact direct cu produsul. Daca ambalajul nu atrage, incercarea de a porni comunicarea cu potentialul client esueaza.

Batalia la raft este crancena. Studiile din retail spun ca, la raft, cumparatorii iau decizii in maxim 20 de secunde, ceea ce ofera foarte putin timp ambalajului sa convinga, mai ales daca reprezinta o marca necunoscuta cumparatorului. Mai mult, cumparatorii ignora din produsele dintr-o anumita categorie atunci cand se afla la cumparaturi in supermarket. Acest comportament al cumparatorului explica de ce foarte multe produse esueaza odata ce intra in „arena retailului”.

Totusi, ce atrage atentia cumparatorului, ce il determina sa cumpere, sa experimenteze un produs nou? Ce ii face ambalajul pentru a-i starni interesul? Poate un design neobisnuit sau o grafica interesanta, sau reprezentarea unui stil de viata, sau o imagine de brand foarte bine conturata? Toate aceste elemente sunt importante, dar, se pare ca exista unul al carui rol este decisiv, respectiv culoarea.

Alaturi de identitatea brandului si grafica ambalajului, paleta de culori folosita este esentiala pentru a reprezenta produsul in mintea cumparatorului, pentru atragerea atentiei, a oferi informatii de baza despre produs si, de ce nu, pentru a porni interactiunea.

Culorile au implicatii psihologice profunde, implicatii care determina anumite reactii din partea receptorului. Unele culori sunt asociate cu anumite categorii de produse, de aceea, in strategia de design a ambalajului vor trebui prevazute si aceste aspecte. Cateva dintre aceste asocieri de cuori ari fi:

  • Verde: pentru produse bio, organice
  • Negru, auriu si argintiu: reprezinta de obicei luxul si sunt caracteristice produselor din aceasta categorie
  • Negru: pentru produsele high-tech
  • Alb: produsele de curatenie sau cele care vor sa ofere impresia de simplitate, lejeritate, puritate
  • Galben, albastru si rosu: culorile primare se regasesc in produsele pentru copii

O abordare cromatica gresita poate compromite produsul, poate transmite un mesaj eronat catre cumparator, ceea ce va pierde lupta pentru suprematia pe raft.

Share this post