Scopul ambalajelor si al etichetelor

Scopul ambalajelor si al etichetelor

Ambalajele si etichetele trebuie sa indeplineasca roluri bine definite care tin de pastrarea integritatii produsului in timpul transportului si al depozitarii, prevenirea daunelor care ar putea aparea in urma manipularii, precum si prezentarea de informatii relevante pentru consumator, in vederea utilizarii produsului in conditii de siguranta. Punctual, obiectivele pe care orice producator de ambalaje si de etichete trebuie sa le aiba in vedere in momentul in care isi concepe produsele:

  • Protectia fizica. Produsele ambalate s-ar putea sa aiba nevoie de un grad ridicat de protectie impotriva socurilor mecanice, vibratii sau chiar descarcari electrostatice, compresie si variatii de temperatura sau temperaturi extreme.
  • Protectie impotriva elementelor externe cu potential risc de alterare a produsului. Ambalajul si etichetele sunt o bariera protectoare impotriva vaporilor de apa, a oxigenului, a prafului si a altor elemente care pot dauna integritatii produsului ambalat. În functie de produs, ambalajele primesc proprietati speciale astfel incat sa creasca „viata la raft” a produsului.
  • Gruparea produselor. Ambalajul faciliteaza manipularea prin gruparea mai multor unitati din acelasi produs. Se aplica la produsele care se vand vrac si nu numai. De exemplu, o lada de portocale este mult mai usor de manipulat decat daca s-ar lua fiecare unitate in parte.
  • Distributia informatiei. Ambalajele si etichetele sunt instrumente de comunicare. Acestea indica modul de utilizare, ingredientele, recomandari pentru depozitare si transport, informatii despre reciclare. Produsele farmaceutice, chimice, medicale si alimentare sunt categorii care trebuie sa contina un anumit set de informatii reglementat atat prin legislatia tarii in care sunt desfacute, cat si de legislatia internationala.
  • Marketing. Ambalajul vinde, dupa cum spuneam si intr-un articol anterior. De aceea, designul, culorile si elementele de captare a atentiei si de stimulare a impulsului de cumparare sunt atent studiate.
    Siguranta. Etichetele si sigiliile sunt folosite ca o garantie a integritatii produsului odata ce acesta a fost livrat. Sigiliile pot preveni furtul din ambalajele de livrare, fiind in acelasi timp o garantie a conformitatii produsului.
    Confort. Unele ambalaje pot fi concepute pentru a oferi un plus de valoare consumatorului final, facilitand manipularea si depozitarea produsului, sau chiar reciclarea ulterioara utilizarii. Mai mult, pentru unele produse, ambalajele determina si controlul dozelor de consum.

    Ambalarea si etichetarea sunt esentiale astazi pentru asigurarea unui ciclul de viata normal al produselor.

Share this post