De ce este importanta ambalarea corespunzatoare a produselor si marfurilor industriale?

De ce este importanta ambalarea corespunzatoare a produselor si marfurilor industriale?

Ambalarea eficientă a produselor și a mărfurilor industriale este aproape la fel de importată ca obiectul ambalat. Ambalajul protejează și păstrează produsul, facilitează manipularea și depozitarea și, nu în ultimul rând, facilitează identificarea. Aceste funții sunt vitale atât pentru ca produsul să ajungă în cele mai bune condiții în fața utilizatorului final, ci și pentru o gestionare eficientă a acestuia din momentul în care pleacă de pe linia de producție și parcurge etapele care se impun pănă în faza de utilizare propriu-zisă.

Fiecare produs are caracteristici și nevoi personalizate, iar soluția de ambalare trebuie să se plieze pe caracteristicile specifice obiectului ambalat în toate etapele traseului său de la linia de producție până în ciclul de utilizare. Un ambalaj fiabil trebuie să aibă un set de caracteristici generale, la cere se pot adăuga altele în funcție de obiectul pe care îl ambalează. Astfel, principalele caracteristici ale ambalajelor dedicate pentru produse industriale sunt:

  • Rezistență la înțepături și destul de robuste astfel încât să reziste la presiuni mari. Cea din urmă caracteristică este esențială, în special în faza de depozitare când ambalajul va trebui să suporte presiunea prelungită a cutiilor de carton similare care vor fi depozitate deasupra.
  • Rol anti-șoc: ambalajul trebuie să poată amortiza impactul asupra produsului în cazul în care acesta este supus unui șoc mecanic accidental.
  • Izolarea: în funcție de caracteristicile produsului, ambalajul trebuie să prevină pătrunderea umezelii și, în unele cazuri, chiar și a aerului.
  • Sigilarea: este important ca ambalajul să aibă un sistem de prevenire a deschiderii premature. Fie este prevăzut cu o barieră care nu permite accesul în interiorul cutiei, fie este sigilat, pentru a putea fi identificată o eventuală deschidere înaintea livrării către utilizatorul final.

În primul rând, ambalarea corespunzătoare are rolul de a asigura transportul produsului în conformitate cu indicațiile producătorului. În plus, reprezintă o garanție pentru utilizatorul final că produsul nu a suferit o alterare a calităților sale în drumul de la producător.

Share this post