Ambalajul vinde produsul. Cum creezi ambalaje care pun produsul in cosul cumparatorului?
In conditiile pietei actuale multitudinea de altertnative disponibile pentru fiecare tip de produs face ca noutatile sa se ridice din multime, Chiar si produsele cu vechime pe piata care par sa aiba o pozitie definita pot oricand sa-si piarda suprematia in topul alegerii consumatorului. Fiecare produs de pe rafturile supermarketurilor, de exemplu, se zbate sa fie remarcat, iar ambalajul, pa langa diferentierea prin pret si alte tehnici comerciale si de marketing, transmite catre consumator indemnul sa-l puna in cos si sa-l testeze. Dupa acest pas, ambaljul si-a facut datoria din punctul de vedere al marketingului si poate bifa o victorie importanta in „razboiul” cu produsele concurente.
Lansare unui nou produs pe piata sau rebrandingul pentru un produs existent sunt demersuri pe a caror lista de prioritati design-ul si consturctia ambalajului se regaseste in topul acestor prioritati. Un ambalaj inspirat, determina cumparatorul sa il ia produsul de pe raft si sa il studieze, ceea ce reprezinta un pas important catre decizia de cunmparare. Odata ce manifesta interes pentru produs, ambaljul trebuie sa-i raspunda la intrebarile pe care le-ar putea avea, mai als daca este vorba de un produs nou. În design-ul ambalajului spatiul disponibil trebuie impartit inteligent intre elementele vizuale de captare a atentiei si continutul inforamtiv pentru maximizarea impactului ambalajului asupra deciziei de cumparare.
Excesul de elemente vizuale si de mesaje „call to action” pot distrage atentia cumparatorului de la aspectele importante, definitorii ale produsului, de la parcurgerea listei de caracteristici si instructiuni de utilizare care il diferentiaza intr-adevar de alternativele disponibile pe piata.
Conceptul cutiei este esential si trebuie stabilit dupa stabilirea unui set clar de criterii reiesite din piata. Un studiu de piata amanuntit care cuprinde, printre altele, analiza comportamentului cumparatorului tinta si a concurentei poate releva o serie de aspecte pe care se poate baza conceptul ambalajului astfel incat produsul sa vizeze aspectele de utilitate si valoare specifice grupului de consumatori tinta pe care il vizeaza.
O banala cutie de carton, proiectata dupa criterii care stimuleaza si sustin vanzarile poate deveni cel mai bun instrument de marketing direct pe care o companie il poate folosi in prezentarea avantajelor competitive pe care produsul scos pe piata le propune.