Bag-in-Box: O soluție modernă de ambalare a lichidelor

Cutii Bag in Box Personalizate

Bag-in-Box: O soluție modernă de ambalare a lichidelor

Sistemul de ambalare Bag-in-Box

Sistemul de ambalare Bag-in-Box (BIB) a revoluționat modul în care sunt depozitate, transportate și distribuite lichidele. Popularizată inițial în industria vinului, tehnologia BIB este acum utilizată într-o gamă largă de sectoare, inclusiv în industria alimentară și a băuturilor, în industria chimică și farmaceutică. Acest articol explorează istoria, structura, beneficiile și aplicațiile ambalajului Bag-in-Box.

Ambalajul Bag-in-Box a fost inventat de William R. Scholle în 1955. Aplicația inițială a fost pentru acidul din baterii, dar conceptul și-a găsit rapid un loc în industria alimentară și a băuturilor. Până în anii 1980, ambalajul BIB a devenit un element de bază pentru vin, oferind o alternativă rentabilă și convenabilă la sticlele tradiționale de sticlă.

Un sistem tipic Bag-in-Box cuprinde două componente principale: sacul interior și cutia din carton exterioară.

1. Sacul este fabricat din folii de plastic flexibile, cu mai multe straturi, punga pentru Bag-in-Box este concepută pentru a conține produsul lichid. Straturile interioare sunt adesea fabricate din polietilenă, în timp ce straturile exterioare pot include materiale de barieră precum nailon sau EVOH (etilenă alcool vinilic) pentru a preveni pătrunderea oxigenului.

2. Cutia exterioară este de obicei construită din carton ondulat, oferind suport structural și protecție pentru pungă. Cutia servește, de asemenea, ca suprafață de afișare a mărcii și a informațiilor.

Beneficiile Bag-in-Box

Ambalarea Bag-in-Box oferă mai multe avantaje față de metodele tradiționale de ambalare:

  1. Timp mărit de depozitare: Punga cu mai multe straturi împiedică oxigenul și lumina să degradeze produsul, prelungind semnificativ durata de valabilitate a lichidelor perisabile.
  2. Eficient din punct de vedere al costurilor: Ambalajele BIB sunt, în general, mai puțin costisitoare pentru producție și transport în comparație cu containerele rigide. Sacii pliabili reduc volumul de expediere, ceea ce duce la costuri de transport mai mici.
  3. Sustenabilitate: Natura ușoară a ambalajelor BIB reduce amprenta de carbon asociată transportului. În plus, multe componente ale sistemului BIB sunt reciclabile.
  4. Conveniență: Sistemele de distribuire încorporate, cum ar fi robinetele sau gurile de scurgere, facilitează turnarea lichidelor fără vărsare. Această caracteristică este deosebit de benefică în medii precum restaurantele și cafenelele.
  5. Siguranță: Designul robust reduce la minimum riscul de spargere și scurgere, asigurând o manipulare și depozitare sigure.

Ambalajele Bag-in-Box sunt versatile și sunt utilizate în diverse industrii:

  • În afară de vin, BIB este utilizat pentru sucuri, produse lactate, uleiuri comestibile, siropuri și concentrate. Opțiunile de umplere aseptică îl fac potrivit pentru depozitarea pe termen lung.
  • Lichide nealimentare – Sistemele BIB sunt ideale pentru produse chimice, detergenți, lubrifianți și produse agricole. Ambalajul asigură depozitarea în siguranță a acestor materiale adesea periculoase.
  • Mediul steril asigurat de ambalajul BIB îl face potrivit pentru fluidele medicale și alte produse farmaceutice.

Viitorul ambalajelor Bag-in-Box

Industria ambalajelor Bag-in-Box continuă să inoveze, cu dezvoltări axate pe îmbunătățirea sustenabilității materialelor, pe îmbunătățirea proprietăților de barieră și pe extinderea gamei de aplicații. Peliculele pe bază de bio-filme și materialele complet reciclabile devin din ce în ce mai populare, pe măsură ce companiile se străduiesc să își reducă impactul asupra mediului.

În același timp cutiile din carton de tip bag in box pot fi produse de la mici dimensiuni – cum sunt cele de 1 litru – pana la cutii de mari dimensiuni cum sunt cele de 10 sau 50 litri.

Acest tip de cutie din carton poate fi personalizat astfel încât să poată fi expus direct la raft oferind posibilitatea producatorului să afișeze direct – fără a fi nevoie de alt tip de etichetare – toate informațiile de care are nevoie consumatorul final.

Sistemul de ambalare Bag-in-Box este un exemplu de primă mână al modului în care designul inovator poate transforma industriile tradiționale. Numeroasele sale beneficii, inclusiv durata de depozitare extinsă, rentabilitatea și durabilitatea, îl fac o opțiune atractivă pentru o gamă largă de produse. Pe măsură ce cererea de soluții de ambalare eficiente și ecologice crește, tehnologia Bag-in-Box este pregătită să joace un rol semnificativ în viitorul ambalajelor.

Dacă sunteți în căutarea unor ambalaje de tip Bag-in-Box personalizate ne puteți oricând contacta.

Share this post