Ce inseamna procesul de standardizare pentru operatiunile de ambalare?

Ce inseamna procesul de standardizare pentru operatiunile de ambalare?

Ca orice proces care se desfasoara pentru sustinerea eficientei, sigurantei si profitabilitatii activitatilor din mediul industrial, standardizarea se impune si in procesele de ambalare. Standardizarea este importanta deoarece defineste clar toti pasii dintr-un proces, astfel incat acesti pasi sa fie executati in acelasi fel, indiferent de cei care ii opereaza. Daca acesti pasi sunt parcursi corect, se obtine un proces uniform si unitar, esential pentru o buna desfasurare a activitatilor din mediul industrial.

In ceea ce priveste ambalarea, stabilirea unui proces standardizat in operarea echipamentelor, de la punerea in functiune a acestora, operarea propriu-zisa, mentinerea performantei, oprirea echipamentului si efectuarea verificarilor de siguranta sunt pasi care, odata ce intra in rutina zilnica de lucru vor contribui la cresterea eficientei prin maximizarea potentialului muncii, dar si al echipamentelor. Un sistem standardizat este destul de greu de conceput si de adoptat. Este nevoie de timp dar, odata ce a fost invatat de catre cei implicati in procesul pe care il reglementeaza, devine indispensabil pentru fluenta activitatii.

De cele mai multe ori, pentru standardizarea eficienta a unui proces, indiferent ca este vorba de ambalare sau altul din cadrul companiei, este recomandata interventia unei firme externe specializata in acest tip de activitati. Firma externa vine cu expertiza si experienta proiectelor anterioare si cu o perspectiva detasata asupra procesului pentru care este nevoie de standardizare. Prin aceasta perspectiva detasata pot fi identificate mai usor problemele si piedicile care intarzie procesul, oferindu-se astfel posibilitatea unei interventii mai prompte in definirea si rezolvarea problemei.

In mediul industrial ambalarea este un element important in ansamblul proceselor prin care trece un produs pana sa ajunga la clientul final, iar productivitatea sa influenteaza atat profitabilitatea companiei, cat si livrarea in siguranta a produsului catre clientul final. Departamentul de ambalare are ultimul cuvant in ceea ce priveste siguranta livrarii produsului.

Share this post