Comerțul electronic poate contribui la adoptarea de soluții de ambalare sustenabile
Protecția mediului înconjurător și profitabilitatea afacerilor nu sunt întotdeauna două concepte care se pot merge bine împreună, iar ambalajele sunt, de cele mai multe ori, principalele generatoare de deșeuri. Ambalajele în care se regăsesc sau ne sunt livrate produse pe care le utilizăm curent, cum ar fi iaurturile, pungile de paste sau chipsuri, tuburile și cutiile de pastă de dinți, cutiile de pizza și chiar cutiile în care sunt livrate produsele comandate online generează un impact negativ sever asupra mediului.
De aceea, toți actorii implicați, de la furnizorul de soluții de ambalare, la producător, vânzător, cumpărător și companiile responsabile cu managementul deșeurilor ar trebui să contribuie la crearea de soluții eficiente, sustenabile, în vederea reducerii cantității de deșeuri.
Comerțul electronic, un domeniu în plină expansiune vine cu o serie de beneficii economice și de confort. Direct proporțional cu creșterea cifrei de afaceri a magazinelor online, crește și proporția de deșeuri generate. Principala problemă pentru care această industrie devine un generator din ce în ce mai mare de deșeuri stă în „supra-împachetarea” produselor livrate, acțiune justificată prin gradul ridicat de protecție pe care trebuie să îl ofere produsului în timpul livrării. De multe ori, cutia originală în care este ambalat produsul este pusă într-o a doua cutie, iar dacă este vorba de un produs fragil se mai adaugă și o a treia cutie.
Într-adevăr, produsul are toate șansele să ajungă la cumpărător în cele mai bune condiții, dar există și variante care să genereze un volum mai mic de deșeuri.
Soluția ar fi nu neapărat reducerea numărului de cutii deoarece cartonul poate fi reciclat ușor, ci folosirea de materiale sustenabile pentru accesoriile de ambalare. Un pas important pentru sustenabilitatea soluțiilor de ambalare ar fi înlocuirea polistirenului cu elemente de protecție construite din materii prime sustenabile, respectiv diferite deșeuri vegetale care pot fi compostate și create soluțiile de protecție necesare. Deja există companii mari, cum ar fi DELL sau PUMA care se își concentrează eforturile către implementarea de soluții de ambalare sustenabile.