Cum împachetezi un produs?

Cum împachetezi un produs?

Ambalarea unui produs este un demers care trebuie anticipat. Înainte sa se ajunga la conceptul final de ambalaj, trebuie luate in considerare o serie de aspecte, de la aspectele de design si de marketing, pana la transportul in siguranta al produsului de la punctul de productie la punctele de desfacere. În unele cazuri, ambalajul trebuuie gandit astfel incat sa favorizeze pastrarea produsului in cele mai bune conditii de catre cumparator, sau chiar sa ii favorizeze utilizarea.

Toate aeste aspecte se lovesc de un factor extrem de important care poate face produsul competitiv pe piata, respectiv costul ambalajului. Un amblaj prea scump, determina o crestere a pretului produsului, ceea ce, intr-o piata sensibila la pret, va avea un impact negativ asupra vanzarilor.

Un ambalaj de produs eficient trebuie sa respecte cele „4 reguli de aur”:

  1. Cost redus;
  2. Protejeaza si conserva produsul;
  3. Imagine atractiva: ambalajul trebuie sa indemna cumparatorul sa ridice produsul de pe raft pentru un studiu amanuntit;
  4. Trebuie sa respecte reglementarile in vigoare in functie de tipul de produs.

Odata ce au fost stabilite aceste principii, urmeaza 4 pasi pentru alegerea propriu-zisa a tipului de ambalaj care va fi folosit. Aceste 4 etape ar fi:

  1. Analiza concurentei pentru a vedea ce folosesc ceilalti jucatori de pe piata pentru a-si ambala produsele, respectiv materiale, forme, culori, mesaje;
  2. Odata ce datele au fot centralizate, poate fi ales tipul general de ambalaj;
  3. Cautarea de oferte locale pentru productia ambalajelor;
  4. Testare. Este recomandata testarea mai multor alternative de ambalaje pana se ajunge la o varianta finala.

Este foarte important ca procesul sa se desfasoare sistematic, deoarece o cutie de carton, aparent banala, poate fi supusa unor modificari astfel incat sa se adateze perfect nevoilor manifestate de produs. Odata ce au sfost stabilite aceste detalii, se poate acorda atentie design-ului si informatiilor care vor aparea pe cutie.

Share this post