Cum poti preveni risipa de ambalaje pentru a eficientiza costurile?
Ambalarea eficienta sau reciclarea sunt principalele metode prin care marii consumatori de ambalaje ar trebui sa diminueze impactul negativ pe care il au asupra mediului inconjurator. Ambalajele din carton sau din alte materiale au rolurile lor in protectia si prezentarea produsului, dar o utilizare irationala va duce la producerea excesiva de deseuri. Cu totii ne dorim o dezvoltare sustenabila a activitatilor noastre asa ca ar trebui sa depunem un efort pentru a indeplini acest obiectiv.
Reducerea deseurilor rezultate din ambalaje este o actiune care ar trebui realizata atat de catre producator, cat si de utilizatorul final. Daca la nivelul utilizatorului final, singura „arma” este colectarea selectiva, producatorul are la dispozitie solutii pe care el poate introduce in ciclul activitatii sale in vederea atingerii obiectivului care vizeaza reducerea deseurilor.
Cinci dintre cele mai importante elemente in acest sens ar fi:
- Utilizarea de ambalaje usoare va duce automat si la o reducere a volumului de deseuri care va rezulta in urma iesirii din uz a ambalajului, dupa ciclul de utilizare al produsului.
- Reciclarea ambalajelor primare joaca un rol esential in reducerea impactului pe care o afacere il poate avea asupra mediului. Unele dintre aceste ambalaje pot fi chiar reutilizate in cicluri succesive pana sa ajunga la un nivel de degradare fizica daunator pentru produs si pentru activitatea desfasurata.
- Prevenirea si reducerea poluarii este ansamblul de actiuni in cadrul carora reducerea utilizarii de materie prima, materiale sunt puncte esentiale. Utilizarea rationala a resurselor este un principiu de baza al dezvoltarii sustenabile a afacerilor predispuse la un impact crescut asupra mediului inconjurator.
- Ambalajele mai mari sunt mai eficiente decat cele mai mici, indiferent de tipul de material din care sunt fabricate. De aceea, in cadrul strategiei de dezvoltare sustenabila a afacerii, acest principiu de utilizare eficienta a ambalajelor ar trebui sa fie o preocupare majora.
- Ambalajele mari au un ciclu de viata extins si genereaza un impact redus asupra mediului daca luam in calcul volumul de produse pe care il deservesc.
- Produsele predispuse unei ambalari eficiente sunt cele care cer un efort suplimentar consumatorului final. Cu cat consumatorul final va trebui sa faca mai multe operatiuni pentru a consuma produsul, cu atat ambalajul va fi unul mai simplu. În schimb, daca produsul este pregatit pentru consum imediat ce e scos din ambalaj, normele de ambalare sunt mai stricte, deoarece vor trebui respectate unele conditii speciale pentru pastrarea produsului. Aceste reglementari sunt mai severe in industria alimentara.
Ambalajele devin o sursa majora de poluare atat timp cat nu sunt utilizate in mod rational de catre toti factorii implicati in ciclul de viata al unui produs.