Design de ambalaj pentru companiile mici si mijlocii

Design de ambalaj pentru companiile mici si mijlocii

Ambalajul trebuie vazut ca un „call to action” a carui voce sa razbeasca printre zecile de alternative care se gasesc pe rafturile supermarketurilor. În special pentru firmele mici si mijlocii care intra in „gratiile” retailerilor, este esential sa se remarce prin ambalajul produsului, sa capteze atentia cumparatorului, sa-i castige increderea si sa ajunga in cos in defavoarea produselor similare afisate, mult mai „pompos” de catre brandurile globale consacrate.

Companiile mici si mijlocii au o misiune dificila in ceea ce priveste design-ul ambalajului. Vor avea nevoie de resurse creative considerabile pentru a veni cu un plus de valoare si cu un ambalaj care sa promoveze si sa vanda produsul. Din contactul direct cu antreprenorii, am sesizat cele mai presante cu care se confrunta in ceea ce priveste design-ul ambalajului de produs, asa ca ne-am documentat si venim cu cateva reguli care ar putea simplifica tot procesul.

  1. Forma si functionalitate. În primul rand, ambalajul trebuie sa fie practic, sa pastreze produsul in cele mai bune conditii de siguranta. Totusi, siguranta nu vinde, asa ca ambalajul trebuie sa vina pentru a sustine informarea, asa ca va trebui sa raspunda intrebarilor cumparatorului, sa-i ofere toto suportul de care are nevoie in vederea luarii unei decizii de cumparare. Regula de baza, in conceperea ambalajului este sa raspunda la intrebarile: ce contine? De ce este cel mai bun de pe piata? De ce are nevoie cumparatorul de acel produs anume?
  2. Creativitatea face diferenta. Înainte de a realiza conceptul ambalajului, antreprenorii ar trebui sa studieze concurenta si sa identifice elementul creativ care le-ar putea pune produsul in valoare. Nu trebuie sa fie ceva complicat. De cele mai multe ori, un artificiu de design ar putea aduce acel element „spectaculos” care atrage cumparatorul.
  3. Claritate, simplitate, onestitate. Designul ambalajului poate sa mizeze pe experienta de consum sau utilizare pe care o ofera produsul. Informatiile oferite trebuie sa reprezinte calitatile reale ale produsului. Exagerarea calitatilor produsului reduce sansele unei fidelizari a cumparatorului.

Cutia de carton este punctul de plecare in crearea ambalajului de produs, punctul de la care posibilitatile de ajunge la un ambalaj final de succes sunt nelimitate.

Share this post