Drumul de la cutie de carton la ambalaj care vinde

Drumul de la cutie de carton la ambalaj care vinde

În retail, ambalajul pleacă de la o cutie de carton. Odată ce producătorul sau compania care ambalează produsul are coordonatele tehnice al cutiei, respectiv dimensiunile, tipul de carton și condițiile la care trebuie să reziste materialul, produsul poate fi ambalat și pus pe raft. Singura problemă e că nimeni nu va cumpăra un produs ambalat într-o cutie banală, fără o identitate vizuală care să atragă și fără informațiile referitoare le produs care trebuie să apară pe ambalaj conform legilor în vigoare.

Ambalarea înseamnă, de fapt, promovarea produsului la raft, nui este doar învelișul care păzește produsul de acțiunile factorilor externi, de aceea cutia de carton trebuie să treacă printr-un proces riguros până să poată fi prezentată lumii, pe rafturile supermarketurilor. Totul pornește de la concept, iar pașii se derulează astfel:

  • Protejează conținutul. De cele mai multe ori, de ambalaj depinde integritatea produsului, depinde dacă produsul va ajunge în cele mai bune condiții la cumpărător. În conceperea ambalajului trebuie luat în considerare ciclul logisitic, precum și manipularea în cadrul punctelor de distributie.
  • Instrucțiunile de utilizare. Un ambalaj trebuie să conțină și instrucțiunile utilizare ale produsului, astfel încât cumpărătorul să poată beneficia de potențialul maxim al produsului achiziționat și pentru a evita eventualele accidente care pot surveni în urma unei utilizări necorespunzătoare.
  • Respoectarea prevederilor legale. În funcție de tipul produsului, pe ambalaj trebuie să apară o o serie de informații legale menite să prevină o utilizare necorespunzătoare a produsului.
  • Cumpărătorul, în centru l conceptului. Ambalajul trebuie conceput în jurul percepțiilor cumpărătorului. De aceea, o cunoaștere a publicului țintă este esențială. Pentru un detergent, avem un public preponderent feminin, în timp ce pentru becuri, publicul este preponderent masculin. Conceptul ambalajelor se va încadra, pentru ambele obiecte din exemplu în particularitățile prezentate de publicul țintă. Scopul final al acestui demers este stimularea vânzării, determinarea cumpărătorului să ia decizia de cumpărare.

Ambalarea unui produs este un proces complex în urma căruia, o banală cutie de carton se transformă într-un instrument de vânzări care duce munca de convingere de la raft.

Share this post