Ghidul incepatorului pentru livrarea produselor comandate de pe un magazin online
Segmentul e-commerce sau comertul electronic este unul extrem de activ, cu o serie de afaceri care se nasc si prospera in fiecare zi. Printre marile provocari ale antreprenorului debutant in e-commerce, pe langa implementarea magazinului si gestionarea produselor, este livrarea comenzilor catre cumparator. Livrarea genereaza un cost suplimentar si presupune o serie de riscuri, de aceea ambalarea produsului reprezinta un set de operatiuni obligatorii din activitatea zilnica de administrare a unui magazin online. Mai mult, ambalajele folosite pentru protectia marfii livrate, pot deveni mai mult decat o masura de siguranta, pot juca si rolul unui canal de marketing, cu care cumparatorul nu are cum sa nu intre in contact.
Ambalajul este si un mod prin care controlezi experienta cumparatorului odata ce produsul a plecat din depozit. Livrarea in cele mai bune conditii nu mai depinde deja de expeditor, ci de serviciul de curierat, asa ca, riscurile care intervin se pot rasfrange asupra experientei de cumparare. De exemplu, cumparatorul ar putea primi produsul deteriorat in urma transportului si depozitarii. Chiar daca aceste evenimente neplacute nu sunt frecvente, daca apar la inceputul aventurii antreprenoriale in e-commerce, vor afecta imaginea magazinului online, nu pe cea a serviciului de curierat.
Odata cu dezvoltarea comertului electronic, asteptarile cumparatorilor cresc direct proportional. Cu ani in urma ambalarea produsului pentru livrare era doar un mod de protectie a produsului pentru a ajunge in siguranta la cumparator. Situatia s-a schimbat, cumparatorul se asteapta la o abordare mai personala. Primirea produsului intr-o cutie de carton banala, cu factura lipita pe una dintre laturi nu mai este prezentarea pe care o asteapta cumparatorul. Vrea o cutie personalizata cu logo-ul magazinului, vrea ceva prin care sa poata identifica vizual brandul vanzatorului.
Personalizarea ambalajului face parte din experienta de cumparare, iar comerciantii online incep sa mizeze din ce in ce mai mult pe aceste aspecte sensibile si importante ale business-ului online. Livrarea nu se limiteaza doar la produs ci completeaza o experienta de cumparare pe care cumparatorul a inceput-o odata ce a intrat in magazinul online.
Prezentarea face produsul mai interesant si ofera un plus de imagine marcii care il vinde.