Pack2Go Europe vizează un plan pentru o reciclare masivă a ambalajelor de mâncare și butură luate „la pachet”

Pack2Go Europe vizează un plan pentru o reciclare masivă a ambalajelor de mâncare și butură luate „la pachet”

Pack2Go Europe, o asociație activă la nivel european care reunește companiile active în industria producției de ambalaje pentru mâncărurile și băuturile „la pachet”. În fiecare zi, milioane de europeni consumă astfel de alimente și băuturi, ceea ce generează o cantitate enormă de deșeuri. Inițiativa companiei constă în promovarea și implementarea unui sistem prin care să se reușească reciclarea unei proporții mai mari a ambalajelor aruncate zilnic. Cea mai mare parte a acestor ambalaje poate fi reciclată dar, la ora actuală se reciclează doar în proporție mică.

Într-o primă fază, asociația europeană alături de parteneri cheie studiază și dezvoltă metode prin care aceste ambalaje pot fi colectate mai eficient, problema colectării fiind și o barieră care stă în calea unui proces de reciclare de amploare.

Atenția asociației se îndreaptă către cele mai frecvente surse ale acestor ambalaje, respectiv restaurantele, cafenelele, cantinele și chiar automatele instalate în locuri publice. Se vizează ca aceste „surse” să devină și puncte de colectare, alături de alte puncte care pot fi instalate în locuri publice din oraș, dar și în zonele rurale. Obiectivul acestei inițiative este colectarea masivă a ambalajelor în vederea reciclării acestora și a reintroducerii lor.

În același timp, pe lângă companiile producătoare de ambalaje, asociați Pack2Go Europe caută sprijin și la nivelul autorităților europene, dar și la nivelul autorităților din statele membre. Se dorește o implicare activă a Parlamentului European și a parlamentelor naționale pentru a crea un cadru legislativ favorabil reciclării, aplicabil uniform la nivelu întregii Uniuni Europene.

Un factor determinant în atingerea obiectivului este consumatorul final. Acesta trebuie să conștientizeze că trebuie să acționeze responsabil și să se asigure că ambalajele „la pachet” pe care le folosește ajung în punctele de colectare corespunzătoare, de unde pleacă înspre unitățile de reciclare. Prin acțiuni de informare, consumatorul final trebuie să conștientizeze importanța acestei acțiuni și diferența semnificativă pe care o poate aduce contribuția sa în acest demers.

Orice inițiativă de amplificare a acțiunilor de reciclare și diminuarea impactului zilnic pe care îl avem asupra mediului nu poate decât să fie susținută de toți factorii pentru a-și îndeplini obiectivele, printre care se numără și îmbunătățirea calității vieții omului.

Share this post