Studiu: consumatorii cauta ambalaje sustenabile

Studiu: consumatorii cauta ambalaje sustenabile

Un studiu realizat de catre producatorul finlandez de ambalaje, Huhtamaki, care acopera o arie larga de utilizari, inclusiv paharele din carton sau din plastic in care sunt servite bauturile calde sau reci distribuite prin automate semnaleaza o tendinta importanta constatata in comportamentul consumatorului la nivel global.

Compania, fondata in in 1920, a constatat ca 50% dintre consumatorii britanici cumpara in mod regulat (cel putin o data pe saptamana) bauturi de la automatele de cafea. Mai mult, acesti consumatori au devenit din ce in ce mai preocupati de ambalajele in care isi primesc bauturile, in special de sustenabilitatea acestora. Majoritatea consumatorilor s-au aratat chiar dispusi sa plateasca in plus pentru acelasi produs daca suma suplimentara platita este directionata catre reciclarea ambalajelor utilizate. Conform studiului 76% dintre consumatori sunt dispusi sa plateasca un penny in plus pentru ca ambalajele sa fie reciclate.

Studiul arata ca 75% dintre consumatori vor sa stie mai multe informatii despre caracterul „verde” al ambalajelor din hartie si carton, fiind foarte interesati daca ambalajele provin din surse reciclate sau au ca provenienta prelucrarea directa a lemnului in Marea Britanie sau in alte parti ale lumii.

Motivele pentru care britanicii aleg sa cumpere bauturi de la automate, desi, de cele mai multe ori aceste bauturi nu sunt la fel de savuroase ca alternativele traditionale sunt comoditatea si disponibilitatea automatelor. Cele mai populare locuri in care alternativa automatelor este una de succes sunt spitalele, firmele cu multi angajati sau unitatile de invatamant. În principiu, locurile in care viteza de preparare si pretul redus sunt prioritare in lista de factori de influentare a deciziei cumparatorului. Bineinteles, cea mai populara bautura este cafeaua care ajunge la 70% din preferintele de cumparare.

Studiul a fost realizat in Marea Britanie si a cuprins 1,325 milioane de subiecti, ceea ce il face relevant pentru evidentierea preocuparilor ecologice ale oamenilor. Consumatorul incepe sa aiba o atitudine mai responsabila, constientizeaza importanta unui mediu curat si impactul pe care activitatile zilnice, intrate deja in rutina, il poate avea. Mai mult, consumatorul constientizeaza si importanta actiunilor pentru incurajarea respectarii principiilor „verzi” la nivel de individ.

Tendinta catre utilizarea sustenabila a ambalajelor se manifesta in toate tarile din vestul Europei unde se pune mare accent pe acest aspect. Aceasta tendinta avanseaza incet, dar sigur si catre tara noastra, unde incep deja sa se vada primele semne, cuma ar fi colectarea selectiva.

Share this post