Studiu: Sacoșele de hârtie sunt alternativa ecologică de ambalare pentru retail

Studiu: Sacoșele de hârtie sunt alternativa ecologică de ambalare pentru retail

Pungile de plastic sunt cele mai frecvente soluții de ambalare pe care le propun retailerii la ieșirea din magazin. Sunt practice, rezistente și ușoare, așa că în graba cotidiană, cumpărătorul la acceptă și le folosește intensiv: un studiu recent ar putea să schimbe perspectiva, după ce a confirmat faptul că sacoșele din hârtie au un impact redus asupra mediului față de pungile din plastic, din perspectiva nivelului de emisii de dioxid de carbon. Studiul a fost realizat de către cercetătorii din cadrul Institutului Suedez pentru Studiul Problemelor de Mediu.

Cetățenii Uniunii Europene folosesc, în medie 200 de pungi din plastic pe an. O mare parte dintre aceste pungi sunt folosite cu precădere în perioada cumpărăturilor de Crăciun. Majoritatea pungilor de plastic sunt folosite doar o singură dată, după care ajung la gunoi.

Conform cercetătorilor suedezi, chiar și pungile de plastic obținute din materiale reciclabile au o amprentă de dioxid de carbon superioară este de cel puțin două ori mai mare decât a pungilor din hârtie. Bineînțeles, depinde de tipul hârtiei. Materialele de generație mai nouă vin și cu un nivel redus al amprentei de dioxid de carbon.

Studiul a fost realizat în colaborare cu o companie suedeză cu obiective orientate către crearea de soluții pentru o societate sustenabilă. Acum compania care produce soluții de ambalare sustenabile prin exploatarea responsabilă a pădurilor din zona de nord a Suediei, încearcă să convingă retailerii activi pe piața europeană să se gândească la cum ar putea să devină mai prietenoși cu mediul. Cea mai simplă și la îndemână soluție are fi oferirea de sacoșe de hârtie clienților pentru transportul cumpărăturilor, în locul pungilor din plastic.

Uniunea Europeană susține printr-o directivă emisă anul trecut reducerea pungilor de plastic, tocmai pentru a diminua numărul de astfel de obiecte care ajung să fie depozitate în gropile de gunoi. Până în prezent, însă, deși majoritatea retailerilor au disponibile și sacoșe din hârtie, pungile din plastic sunt încă produse utilizate la scară foarte largă.

Share this post