Testarea în laborator a ambalajelor ar putea reduce riscul și optimiza performanța transportului

Testarea în laborator a ambalajelor ar putea reduce riscul și optimiza performanța transportului

Transportul produselor din punctul A în punctul B a evoluat odată cu tehnologia și dezvoltarea mijloacelor de transport. De la trenuri, la camioane, la vapoare și la avioane, transporturile de bunuri se desfășoară astăzi foarte intens în aer, pe pământ și pe apă, fiind o parte integrantă și vitală a unei economii globale funcționale. Odată cu dezvoltarea căilor de transport au intervenit și o serie de riscuri, iar pentru prevenirea acestor riscuri au fost concepute o serie de protocoale prin care să se minimizeze riscurile în timpul transportului.

Procedurile aveau nevoie și de o susținere practică pentru a deveni legitime, așa că specialiștii în ambalare au pus la cale o serie de teste care să le permită atât operatorilor de transporturi, cât și producătorilor de ambalaje să-și ia măsurile de siguranță necesare pentru ca produsul să ajungă la consumatorul final în cele mai bune condiții. Testele au constat în crearea în laborator a condițiilor reale din timpul transporturilor, în vederea identificării celor mai frecvente riscuri. În laborator s-a reușit o testare mult mai eficientă din punctul de vedere al costurilor decât pe teren, iar rezultatele s-au demonstrat a fi concludente.

Teoretic, toate ambalajele produselor ar trebui testate în condiții de transport cât mai devreme în fazele lor de concepție. Cu cât un ambalaj este mai aproape de faza finală, cu atât vor putea fi făcute mai greu modificări care să-i optimizeze comportamentul la transport.

Tehnologia de testare este foarte dezvoltată și poate să ofere rezultate concludente. Testele constau în simularea diferitelor tipuri de vibrații din timpul transportului pe toate căile disponibile, până la camere în care se pot crea condițiile de mediu specifice din timpul transportului. Prin supunerea ambalajelor la aceste teste amănunțite, se pot identifica punctele vulnerabile care cresc riscul unei livrări necorespunzătoare către consumatorul final.

Testarea ambalajelor trebuie să fie o procedură aplicată la scară largă, astfel încât, în condițiile unei creșteri constante a volumului produselor transportate, să se dezvolte ambalaje sigure care să diminueze riscurile deteriorării produselor în timpul transportului.

Share this post