Un ambalaj ecologic ar putea dubla viata la raft a produselor alimentare
Cercetatorii de la Universitatea Nationala din Singapore au dezvoltat un material ecologic destinat ambalarii alimentelor care nu contine aditivi chimici. Materialul este construit pe baza de extract de seminte de grapefruit si chitosan natural.
Oamenii de stiinta spun ca materialul lor poate incetini dezvoltarea fungilor, ceea ce ar putea dubla perioada de disponibilitate la raft a produselor alimentare perisabile. Unul dintre produsele cel mai des consumate si care se confrunta cu o dezvoltare rapida a fungilor este painea care s-ar putea pastra proaspata mai mult timp in conditiile unui mediu favorabil creat de ambalaj.
Chitosanul este un polimer natural si biodegradabil derivat din cochiliile crevetilor sau a altor crustacee care are un potential enorm in aplicatii specifice industriei alimentare datorita unor atribute ca biodegradarea rapida, caracterul non-toxic sau proprietatile antibacteriene si antimicrobiale pe care le demonstreaza. Mai mult, este un atioxidant foarte eficient si un antiseptic puternic.
Profesorul Thian Eng San si doctoranda Tan Yi Min de la Departamentul de Ingineria Mecanica din cadrul Facultatii de Mecanica a Universitatii Nationale din Singapore au lucrat la dezvoltarea materialului timp de trei ani. Proprietatile care favorizeaza conservarea alimentelor sunt completate de atributele mecanice prin care materialul reuseste sa aiba forta si flexibilitatea polietilenei sintetice utilizata in general pentru ambalarea alimentelor. Pe langa proprietatile enumerate mai sus, materialul protejeaza si impotriva actiunii ultravioletelor, prevenind astfel oxidarea si alte reactii de deteriorare a alimentelor.
Testele de laborator facute pe bucati de paine au demonstrat, fara echivoc, faptul ca noul material reuseste sa ofere alimentelor o viata la raft dubla fata de polietilena sintetica.