Inovatie in ambalarea produselor alimentare: Nestle experimenteaza o varianta de ambalare economica a ciocolatei

Inovatie in ambalarea produselor alimentare: Nestle experimenteaza o varianta de ambalare economica a ciocolatei

Nestle, unul dintre cei mai mari producatori din domeniul alimentar, a inceput o serie de teste asupra ciocolatei, in vederea determinarii conditiilor de care acest produs are nevoie pentru o pastrare foarte buna la raft. Provocarea acestor teste sta in descoperirea unor alternative mai economice si mai ecologice de ambalaj.

Pentru a realiza experimentele, Nestle a luat 700 de tablete de ciocolata pe care le-a asezat una langa cealalta intr-o camera speciala dintr-un laborator elvetian. Tabletele de ciocolata au fost impachetate in ambalaje diferite si au fost supuse unei lumini intense 24 de ore pe zi. Studiul se bazeaza pe sensibilitatea diferita manifestata de produsele alimentare la influenta factorilor externi, cum ar fi umezeala, oxigenul si lumina. În principiu se urmareste obtinerea de date relevante si exacte in legatura cu actiunea acestor factori de degradare asupra produselor perisabile si cum le afecteaza in timpul perioadei de raft.

Se pleaca de la premisa conform careia producatorii supraestimeaza perioada de valabilitate a produselor pe care le pun pe piata, mai ales cand este vorba de produse alimentare. Mai mult, este supraestimat si ambalajul. De cele mai multe ori, ambalajul poate depasi nevoile produsului, de unde rezulta un impact crescut asupra mediului. Ambalajul in exces este folosit si datorita unor perceptii gresite asupra gradului de protectie oferit de unele materiale. De exemplu, despre plastic se crede sa izoleaza foarte bine produsul de actiunea aerului. De aici si perceptia: cu cat mai mult plastic, cu atat devine mai extinsa perioada de valabilitate. Perceptia este gresita deoarece exista tipuri de ambalaje din plastic permeabile. Tocmai de aceea, prin experimentele demarate Nestle incearca sa descopere punctul critic la care un produs poate sa ajunga in urma consumului de oxigen, punct dupa care incepe sa-i fie alterate calitatea si gustul.

Cercetatorii au divizat esantionul de studiu in doua parti determinate in functie de tipul de ambalaj. O parte dintre tabletele de ciocolata au fost ambalate intr-un material care permite accesul unei cantitati mai mari de oxigen, in timp ce al doilea grup de tablete a fost impachetat intr-un ambalaj mai putin permeabil.

Studiul va oferi Nestle informatii relevante privitoare la aerul pe care il consuma ciocolata fara sa-si altereze proprietatile, astfel incat sa poata optimiza ambalajele in vederea unei utilizari sustenabile a acestora.

Share this post