Sustenabilitatea soluțiilor de ambalare pentru comerțul online devine o temă din ce în ce mai dezbătută

Sustenabilitatea soluțiilor de ambalare pentru comerțul online devine o temă din ce în ce mai dezbătută

Creșterea continuă a comerțului electronic generează discuții din ce în ce mai intense legate de volumul de deșeuri generat de soluțiile de ambalare folosite în domeniu, dar și dacă acest volum, este mai mare decât cel generat de retailerii tradiționali și, mai important, cum pot fi soluțiile de ambalare să devină sustenabile, fără să dăuneze protecției produsului în timpul transportului, dar și prezentării acestuia.

Voci din industrie reclamă deja soluții de ambalare excesive din partea magazinelor online, ceea ce rezultă într-un volum mai mare de deșeuri, care crește direct proporțional cu cifra de afaceri anuală a comerțului online. Într-adevăr, magazinele online sunt nevoite să ambaleze produsul cu o atenție sporită astfel încât să nu sufere daune în timpul livrării. Traseul produsului din depozitul magazinului online până la clientul final poate fi riscant din punctul de vedere al integrității produsului, așa că măsurile de protecție suplimentare sunt obligatorii, mai ales în cazul produselor fragile, cum ar fi electronicele. Astfel, pe lângă ambalajul original al produsului, livrarea în siguranță pentru comerțul electronic are nevoie de soluții suplimentare, ceea ce duce la un volum de deșeuri important.

Ambalajele suplimentare folosite de magazinele online pot avea, într-adevăr un impact negativ asupra mediului, de aceea, pentru a le crește sustenabilitatea, ar trebui să-și dea concursul mai mulți factori. Primul pas ar trebui să pornească de la consumatorul final care ar trebui să conștientizeze importanța unor soluții de ambalare sustenabile, după care să treacă la acțiune prin colectarea selectivă a deșeurilor rezultate în urma comenzii produsului dorit online.

Un al doilea pas major trebuie făcut de către autorități sau operatori privați care să colecteze deșeurile și să le recicleze, reintroducându-le în circuitul economic, în vederea producției unor noi soluții de ambalare.

În paralel cu această conlucrare a celor doi factori, companiile producătoare de soluții de ambalare ar trebui să se orienteze activ către latura de cercetare-dezvoltare, astfel încât să vină cu soluții care generează un impact minim asupra mediului înconjurător.

Sustenabilitatea soluțiilor de ambalare ar trebui să fie o preocupare de bază nu doar pentru comerțul electronic, ci pentru toate industriile care, prin implementarea unor politici și soluții să vină în sprijinul unei utilizări mai eficiente a resurselor de care dispun.

Share this post